Keresés az araditibor.hu weboldalon

Mikroszkóp Színpad


Ugyan humorista voltam, leszek és az is maradok, de a színház rendszeresen belefurakodik az életembe. Első színházam, ha szabad ilyet mondani, számomra a legkedvesebb lesz mindig. A Mikroszkóp Színpadon, annak megszűnéséig tíz évet töltöttem. A színész mesterséget ott leshettem el a magyar színjátszás legnagyobbjaitól. Tíz év alatt 26 darabban szerepelhettem. Csak azért ennyiben, mert több bemutatója nem volt a színháznak ottlétem alatt. A társulat alaptagjain kívül olyan vendégművészek partnere lehettem, mint Bajor Imre, Bodrogi Gyula, Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Straub Dezső, Verebes István és sokan mások. Egyszóval, volt kitől, kiktől tanulnom. Sajnos a színház azóta megszűnt, de a kabarét nem tudták megszűntetni. A kabaré élt, él és élni fog.

 

aradi tibor mikroszkop

 

Karinthy Színház


Egyetlen bemutató erejéig vendégművésze lehettem az ország első magánszínházának. A Hat celeb keres egy szorzót című kabaréban, Verebes István rendezésében mutathattam meg először a Mikroszkópon kívüli énemet. Egy kiváló társulat, kiváló előadása volt ez, amit örökre szívembe zártam.

 

aradi tibor karinthy 

Aradi kamaraszínház

 

2012-ben ért utol, amit sokan jósoltak, de nem akartam elfogadni. Megtalált az első drámai szerep. Egy aradi (nem én, hanem a város) vendégszereplésen az Aradi Kamaraszínház igazgatója Tapasztó Ernő, elbeszélgetett velem és felvetette a lehetőségét egy monodrámának. Régi álma volt, hogy egy kortárs orosz drámát mutasson be Aradon, de addig a pillanatig nem tudta, kinek kéne eljátszani a dráma egyetlen szereplőjét. A kabaré közben tisztult ki agyában a kép. Mi lenne, ha egy humorista formázná meg a monológban emlegetett figurákat. Az elbeszélés valóban olyan történeteken alapult, melyekben számtalan figurát kellett megvalósítani. Akárcsak a kabaréban, ahol egy előadás alatt több ember bőrébe kell belebújnunk, a sokak által könnyűnek nevezett műfajban. Mivel régóta kerülgetett már a lehetőség, hogy drámai szerepet vállaljak, de mindig elutasítottam önbizalomproblémák miatt, most valahogy igent mondtam. Ezzel az igennel egy keservesen gyönyörű időszak kezdődött az életemben. Mivel kezdje valaki drámai karrierjét, ha nem rögtön egy monodrámával, ahol egyedül kell kiállni a közönség elé és másfél órán keresztül lekötni a figyelmüket? A próbák során minden nap meghalt és újraszületett bennem egy ember. Nagyon sokat köszönhetek a darabnak. Többek között azt is, hogy megismertem magam. Nagy megtiszteltetés volt, hogy az egyik legnagyobb magyar színházi portál beválasztotta az év legjobb darabjai közé az általam megformált megtört haditengerész történetét, Jevgenyij Griskovec: Vodkapolka, avagy hogyan ettem kutyát című drámájában.

 

aradi tibor vodkapolka


Veres 1 Színház

 

Hosszabb szünet után, egy színpadi vígjátékban kellett újra színészek közé keverednem. Amikor Woody Allen: Semmi pánik című komédiájára kaptam felkérést, annyira evidens volt, hogy valami kisebb de jó szerep miatt keresett meg a színház egyik tulajdonosa Venyige Sándor, hogy meg sem kérdeztem, mi a feladatom. Az csak a beszélgetés végén derült ki, hogy a főszerepet szánték nekem. 62 oldalnyi Woody Allen elsőre hálás feladatnak tűnik, hiszen minden mondatával poént mond. A valóságban már más a helyzet. Hatalmas felelősség, amivel csak bukni lehet. Ha jól csinálod, akkor az nem nagy durranás, mert a jó szöveget „csak” el kell mondani. Ha viszont rosszul csinálod, egy életre leírod magad a pályán. Nem buktam meg, de nem is érzem sikernek. Megcsináltam alázattal. Amiben nőttem, de csak a saját szememben, az az, hogy nem nyomtam tele a Rádiókabaréból ismert aradizmussal. Csupán csak elmondtam a szöveget. Biztos, hogy bármelyik színész jobb lett volna nálam, de én ezt valamiért így akartam csinálni. Egyszerű eszközökkel, természetesen, hátha egyszer végre sikerül. Ennyit a színházról. Talán nem kéne ennyire erősen ragaszkodnom ahhoz, hogy humorista vagyok, nem pedig színész, de ilyen vagyok. Imádom a műfajt az első pillanattól kezdve. A másik műfajt pedig szintén imádom, de csak mint néző. Lehet, hogy végérvényesen meghagyom a profiknak. Azért vagyok annyira exhibicionista, hogy szenteltetem egy külön oldalt a színháznak. Ezen is el kéne gondolkodnom, mit jelent!

 

aradi tibor semmi panik

Aradi Tibor humorista

 info@araditibor.hu  Tel: +36 30 9345 947

Mixcloud icon

Kapcsolat

Aradi Tibor humoristával

Műsorrendelés